Rill garden

PROJECT INFO: Period property

LOCATION: Ballinger, Buckinghamshire

 

Period property in the Chilterns with a letterbox water spout connecting to the existing pool via a water rill.

 

The water from the spout falls into a rill that zig zags 15 metres through the site to a pool near the house, cutting through a path to the main terrace allowing people to step over the water on their journey through the garden. 

 

Multi-stem cornus kousa combined with perennials and grasses create a soft natural feel. Wonderful bespoke iron gates in a tulip design have been added to the entrance to the garden.

Rill garden Buckinghamshire
Rill garden Buckinghamshire
Rill running through paving
Rill running through paving
Pebble strip detail within paving
Pebble strip detail within paving
Naturalistic, soft planting
Naturalistic, soft planting
Letterbox water spout
Letterbox water spout
Wonderful peonies!
Wonderful peonies!
Water to lawn edge
Water to lawn edge
Multi stem cornus
Multi stem cornus
Rill connects to existing pool
Rill connects to existing pool
Bespoke iron gates
Bespoke iron gates
Build Stage - rill construction
Build Stage - rill construction
Letterbox water spout buckinghamshire Mark Langford Garden Design Buckinghamshire